Hier gaan expressiviteit en soberheid hand in hand

Van haar schilderijen spat een explosie aan kleuren. Emotie ook, voor zij die verder durven kijken dan de vrolijke cadans in haar kunst. Maar in haar interieur houdt de Brusselse kunstenares Alexandra De Grave het graag rustgevend. “Geen rode muren in ons huis”, lacht ze.

In haar interieur houdt de Brusselse kunstenares Alexandra De Grave het graag rustgevend.

Frisse kleuren en vrolijke motieven: de schilderijen van Alexandra roepen een positief en levendig gevoel op. Maar voor de artieste zelf schuilt er een andere betekenis achter. “Mijn werk komt voort uit alles wat fout loopt in de wereld, alle ellende”, vertelt Alexandra. “Die inspiratiebronnen transformeer ik dan tot iets vrolijk. Dat is mijn manier van reageren op wat er gebeurt. Van iets triest iets vrolijks maken.”

Na de plaatsing van de nieuwe keuken, kregen ze de smaak voor een totaalrenovatie te pakken.
Op doek creëert Alexandra de perfecte harmonie tussen intense kleuren en lichtschakeringen.

Familiekamer

Op doek creëert Alexandra de perfecte harmonie tussen intense kleuren en lichtschakeringen. In haar woning heeft ze vooral voor de eenvoud van rustgevende tonen gekozen. De kunstenares woont met haar gezin in een gerenoveerd huis dat enkele jaren geleden opnieuw ingericht is.

Haar schilderijen worden wereldwijd tentoongesteld, van Parijs tot Tokio. Een hele eer en een mooie erkenning, zegt ze zelf, maar toch reist ze niet vaak mee met haar kunstwerken.

“Ik blijf meestal thuis. Ik zit liever in mijn atelier aan nieuwe schilderijen te werken, dan de schilderijen achterna te reizen”, lacht ze.

De witte b3-keuken is minimalistisch, maar vormt een mooi contrast met de originele tegel van het huis.

De keuken is van de hand van Jan De Bruycker van K Vorm in Kortrijk. Het was meteen een match, eentje waar Alexandra tot op de dag van vandaag nog laaiend enthousiast over is.

“Bij bulthaup hadden we meteen het gevoel dat we begrepen werden. Er werd écht met ons gesproken over wie we waren en wat we wensten”, zegt Alexandra.

“Voor ons was het belangrijk dat we gehoord werden, want de keuken is heilig in ons huis.” Voor Alexandra en haar gezin is het een plek om samen te zijn met familie en vrienden, een aperitiefje te drinken tijdens het koken, bij te praten met elkaar. “Het is écht een familiekamer.”

De originele tegel uit de keuken werd zorgvuldig bewaard tijdens de renovatie.
De houten meubels kleden de ruimte extra aan en scheppen een warme sfeer.

Minimalistisch

De witte b3-keuken is minimalistisch, maar vormt een mooi contrast met de originele tegel van het huis. 

“Toen we jaren geleden de woning volledig aan het renoveren waren, hebben we die vloer bewust gehouden”, vertelt Alexandra. “Omwille van die drukke tegel is een eenvoudige keuken hier dus meer op zijn plaats, anders zou het te veel geweest zijn.”

En net zoals Alexandra graag licht brengt in haar kunstwerken, wou ze ook graag veel licht in de keuken. “We hebben veel gevraagd aan en van Jan, maar hij heeft uiteindelijk een mooi lichte én lichtrijke keuken getekend voor ons. Hij heeft verder gekeken dan enkel de keuken zelf, hij heeft de hele ruimte in acht genomen.”

Aan dit kleine bureautje in de keuken doet Alexandra haar administratie.

Om wat warmte in de ruimte te brengen, zijn enkele meubels in hout voorzien. “Ik wou graag een grote tafel waar veel mensen konden aan zitten en een klein bureautje om mijn papierwerk te doen. Ik vergeet mijn administratie wel eens en aangezien ik zoveel in de keuken zit, word ik er nu wel aan herinnerd”, lacht Alexandra.

“Maar ik wou niet zomaar een omgevormd keukenmeubel, ik wou een modern designstuk. Jan heeft lang gezocht voor mij en uiteindelijk dit houten meubel gevonden. Het is een prachtige toevoeging aan de keuken.” De keuken is dus geen kleurenbundel zoals Alexandra’s werk, maar diezelfde harmonie is er zeker in terug te vinden, dankzij het spel van warm hout, minimalistisch wit en rustgevend licht.

Keuken: bulthaup b3 keuken in wit laminaat met inox spoelunit; ontworpen door k vorm, exclusieve bulthaup partner in Kortrijk

Foto’s: cafeine.be

Meer weten over de kunstenares: Alexandra De Grave

Share Article
Find retailer
Info